Ateş ve öksürügü evrimsel tıp nasıl açıklar?
Ateş yararlı bir uyum mekanizması, yani adaptasyondur.
Ateş sırasında bağışıklıktan sorumlu hücreler ateşe neden olan mikroba karşı antikorlar sentez ederler. Ayrıca bu arada çeşitli hücrelerden bakterilerle mücadele eden çeşitli kimyasal maddeler salgılanır. Çocuklarda ateş çok yüksek değilse düşürülmemelidir. Ancak tehlikeli şekilde yükselirse düşürülmelidir. 38 dereceye kadar ateş tolere edilebilir. Özellikle çocuklar bu dereceye oldukca iyi tahammül ederler.
Öksürük de öyledir. Akciğerlere yerleşen bir infeksiyöz hastalıktan kurtulmayı amaçlar. Akciğerde infeksiyon yapan patojenin yükü azaltılmaya çalışılır. Bize çok eski atalarımızdan miras kalmıştır.
Kusma ve diyare de adaptasyon mekanizmalarıdır. Vücuda sindirim yolu ile giren toksinleri, bakteri ve virusları ve diğer zararlı maddeleri vücuttan atmanın en kolay yoludur.
Peki bazı akıl hastalıklarını da yararlı bir adaptasyon olarak düşünebilir miyiz?Anksiyete ve depresyon gibi akıl hastalıkları neden vardır?
İnsanın doğasında olan bazı niteliklerin, örneğin kıskançlığın, varlık nedeni nedir?
Bildiğiniz üzere Freud bütün bunları ve diğerlerini ya libidoya bağlamıştır, ya da onları çocukluk döneminden kalan tatminsizlikler ve saplantılarla açıklamaya çalışmıştır. Bilim bu açıklamaları artık kabul etmemektedir.
Anksiyete ve panik ataklarını ele alalım.
Evrimsel tıp açısından bunlar da hastalıktır. Ama nedeni yukarda değindiğimiz ateş, öksürük ve ishal gibi, savunma ve adaptasyon mekanizmalarıdır. Bunlardan sorumlu genlerin hala ayıklanmamış olması bu belirtilerin evrimsel olarak yararlı olduğunu göstermektedir.
Bunlar ve diğer bazı akıl hastalıkları bize milyonlarca yıl önce yaşamış atalarımızdan kalan miraslardır.
Anksiyete ve panik altında kalan birisi evinden çıkamaz. Emin bir yerde beklemeyi ve dışarı çıkmak zorunda ise bunu başkaları ile birlikte yapmayı yeğler. Evrimsel tıbba göre bu mağaranın hemen dışında bekleyen vahşi hayvanlara yem olmamak için gelişmiş bir adaptasyon mekanizmasıdır.
Ama günümüz insanlarını da olumsuz olarak etkilemektedir. Artık evin dışında korkacak vahşi hayvan yoktur.
Yoksa var mıdır?
Insanların birçoğu bazı dış tehditlerin varlığına inanırlar ve panik atak gibi ilginç belirtilerle doktora baş vururlar.
Peki panik ataklara neden olan genlerin insanlarda hala var olması bir dizayn kusuru ve bir hastalık mıdır?
Evrimsel tıp açısından onlar uzlaşmadan başka bir şey olmayıp, insanla ilgili sayısız kusur ve defolardan yalnız bazılarıdır.
Recent Comments