Muhammed yaşamamışsa Hicret nedir? Tarihsel bir olgu olarak hicret hakkında bilinenler nelerdir?
Hicret ile Muhammed'in yaşamış olması değil, yaşamamış olması arasında ilginç bir ilişki vardır. Hicret Arapça göç etmek anlamına gelir. Arap'lar 7'nci yüzyılda Suriye ve Habeşistan'a göçmeye başlamışlardır. Bu aslında ani bir göç hareketidir. Hicret inanıldığı gibi, Muhammed'in Mekke'den Medineye göçü değildir. Muhammed'in yaşamadığının delillerinden biri de O'nun hicretle olan ilişkisinin çürütülmesidir.
Hicret göç ettikten sonra yerleşmektir. Arap'lar Suriye'ye daha önceleri de seferler düzenliyorlardı. Ama o seferler için hicret terimini kullanılmamışlardır. Suriyelilere göre Arap'ların hicreti Tanrı'nın kendilerine verdiği bir cezadır. Suriyeliler Hristiyan'ların inançlarının eksikliğinden ve Bizans'ın halkına eziyet etmesinden dolayı Tanrı'nın gazaba geldiğine inanmaktaydılar. 7'nci yüzyılda İslam diye bir din yoktu.
Suriyeliler Arap'lar için Arabaye veya Tayyaye terimlerini kullanmışlardır. Onlara göre Arap'lar Hagar ve İsmailiye'nin oğullarıdır. İlginç olarak 7'nci yüzyıl Arap'ları ayrıca Muhammed'in Tayyaye'si olarak da bilinirler. Ama Suriyeliler çoğu kere Arap'ları kendi dillerinde Mhaggraye olarak isimlendirmişlerdir.
Bu bizim bildiğimiz peygamber Muhammed değildir. Puin bu konteksde Muhammed isminin, kutsal varlık olarak kabul edilen İsa anlamına geldiğini ileri sürmüştür. İlginç olarak Tayyaye'lerin, Yahudiler ve Samaritan'lar gibi, Tora'yı kabul ettikleri bilinmektedir. Yani onlar henüz Müslüman değillerdir. İstila eden Arap'lar Yahudi dinine sadıktırlar. Ortalıklarda İslam yoktur. Adı bile yoktur.
Özet olarak diyebiliriz ki Suriyeliler bu ilk Müslüman'ları-ki henüz İslam ortada olmadığı için gerçek Müslüman değillerdir-Hagar ve İsmail aracılığı ile İbrahim'in soyundan gelenler olarak kabul etmişlerdir. Görüldüğü üzere ilerde Muhammed kahramanını oluşturacak olan efsanenin tohumları atılmıştır. Muhammed efsaneleşmeye başlamıştır.