Genel olarak dindarların, özel olarak Müslüman'ların bir çoğu Allah'ı bir inanç olarak değil, açıklama olarak kabul etmektedirler. Herşeyin bir ustası varsa, kainatın da bir ustası olmalı mantığından hareket edilerek, ulu bir yaratıcıya ulaşılır.
Bu kadarını anlamak mümkün...
Bundan anladığımız kadarıyla kâinatın ortaya çıkmasının bir nedeni olmalıdır. O nedeni nasıl tanımlarsanız, tanımlayınız farketmez. Bir yaratıcı kavramı bu düzeyde kaldığı süre, ciddi bir sorun yaratmamalıdır.
Anthony Flew'un bu konudaki tutumunu duymuşsunuzdur. Bütün ömür ateizmi savunan bu filozof, Tanrı olabilir diye çıktı ortaya. Ama O'nun bilinçsiz bir Tanrı olduğunu ileri sürdü.
Flew'un bu görüşü hemen teistler tarafından çarptırıldı ve onun ateizmi terkettiği ileri sürüldü. Oysa Flew hala ateist olduğunu ve bilinçsiz bir Tanrı'nın var olabileceğini tekrarladı. Teistler kulaklarını kapattılar ve Flew'u dindar yaptılar. Belki ilerde onu Müslüman da yaparlar.
Allah kavramını bir üst düzeye çıkaran insanlık, onu kurumsallaştırmış ve sosyal yapısının önemli bir öğesi yapmıştır. Bu öylesine güçlü bir kavram olmuştur ki, içinden çıktığı insanlığa hükmetmeye ve onu yönetmeye başlamıştır.
Allah sorununun 10 bin yıllık bir geçmişi vardır. Anadolu'daki Neolitik devrim sırasında inşa edilen ilk şehirlerde tapınakların olduğu biliniyor. O mabetlerde Tanrı'ya kurbanlar adanıyor ve bazı isteklerde bulunuluyor.
Allah insanlık için önemli bir sorundur. Ve o sorun Allah kavramının kendisi değildir. O kavramdan kaynak alan ikincil sosyal kurumlardır. Onlara biz din diyoruz.
Dinlerden kurtulmanın tek yolu, Allah kavramından kurtulmaktır. Böyle bir kavram var oldukça, ondan türeyecek dinler insan yaşamını olumsuz olarak etkilemeye devam edeceklerdir.
Allah'ın sorunlu bir kavram olduğu dinlerdeki sapkınlıklardan kolaylıkla anlaşılması gerektiği halde, nedense anlaşılamamaktadır.
Allah'a atfedilen bilinç, ilim, akıl ve sonsuz güç, O'nunla ve insan yaşamı ile bağdaşmamaktadır. Allah'da bu nitelikler varsa, insanlığı neden onlardan yararlanarak yönetmemektedir?
Şimdiye kadar yapılan gözlemlerin hiç birisi bizi bir Tanrı'nın varlığına götürmemektedir. Hemen her şeyin bilimsel bir açıklaması vardır. Bugün açıklanamayan bazı gözlemlerin ilerde açıklanacağının tecrübemizden biliyoruz. Çünkü daha önce açıklayamadıklarımızı bugün açıklayabiliyoruz.
Allah sorunu belki de insanlığın asla üstesinden gelemeyeceği bir sorundur. Ve bu inatçı sorundan dolayı, dinlerden de kurtulmak mümkün olmayabilir. Bir din gider, diğeri gelir..
Bu durumda diyebiliriz ki Allah sorunu yalnız din sorununun temelini oluşturmaz. Aynı zamanda dinlerin neden olduğu bütün sorunlardan da sorumludur. Başka bir deyişle insanlıkla ilgili sorunların çoğu Allah sorunu ile başlar.
Bu kadar masum ve basit bir kavramın insanlığı bu kadar olumsuz olarak etkilemesi, doğanın ilginç ironilerinden biri olmalı..
my ass
Posted by: asd | 06/24/2015 at 09:05 AM