Günah Farsça bir kelimedir. Öte dünyada cezayı gerektiren davranışları simgeler.Günah işleyene suçlu anlamında günahkâr denir. Günahın karşıtı ahirette mükafatı gerektirecek olan sevap deyimidir. Kur'an'ın çeşitli ayetlerinde günahın karşılığı olarak Arapça seyyie deyimi kullanılır.Arapça zenb deyimi de günah anlamına kullanılır. Nisa 31, En'am 120, Mü'min 3.
Aslında İslam'da iki türlü günah vardır. Küçük günah, büyük günah.
Bu ayrıma rağmen bu günahların hepsi eninde sonunda bağışlanacaklardır. Allah'a eş koşma (şirk) dışında bütün günahkarlar bir gün cehennemden çıkacaklar ve cennete gireceklerdir.
Kur'an'a göre Allah bağışlayandır. (Gaffar-üz-zünû dur... Gufrân Allah'ın bağışdır. Allah bir çok süçu bağışlar..
Bu bağışlamanın gerçekleşmesi için Müslümanlar, Hristiyanların yaptıkları gibi, Allah'a dua ederler. Bazı hoca ve imamların bu konuda özelleştikleri ve ücret karşılığı günah çıkarttıkları bilinmektedir. Özellikle şiilikte bu oldukça yaygın olarak pratik edilen bir durumdur.
Martin Luther orijinal Hristiyanlıkta günah çıkarmanın olmadığını savunarak, günah çıkarmakta israr eden Katolik kilisesini yok etmek istemiştir.
Hristiyanlıkta günah çıkarmanın, Müslümanlıktakine benzer bir başlangıcı olduğu ileri sürülebilir. Bu etkinlik zamanla kiliselerde kurumlaşmıştır. İslam'da ise günah çıkarmanın var olmasına rağmen bu etkinlik kurumlaşamamıştır.
Evet. İslam'da da günah çıkarma vardır..Hacılar hocalar aracılığı ile bağışlayan Allah'dır..Hrsitiyanlıktaki günah çıkarmada da bağışlayan Tanrı'dır.. Papazlar, İslam'da mevcut hoca ve imamların yerini alarak, bu isteği Tanrı'ya iletmektedirler. İslam'ın yeterince bilinmeyen veya bilindikleri halde yanlış yorumlanan çeşitli yönleri var. Günah çıkarma onlardan biridir. İslam'da diğer dinlerde olmayan hemen hiç bir ilke yoktur. Temelde ilkesi Allah’a sorgusuz sualsiz kulluk olan İslam hristiyanlıktan ve putperestlikten derlenip toparlanmış bir dindir.
Allah'ın sadık bir kölesi olmanın Müslümanlara ne gibi bir yararı olabilir? İslam bir ümmet dini olduğu için, bireysel olarak Müslüman'lara yararlı olmamasına rağmen, İslam ümmetine son derece yararlı bir dindir. İslam'ın hala var olmasının nedenlerinin başında, onun Kur'an'ın istediği doğrultuda anlaşılması ve bir ümmet dini olması gelir.
İslam'da hiç kuşkusuz kriptik günah çıkarma var olduğu gibi, diğer yamukluklar da vardır. Cennetten parsel satın almak gibi.. Paraları üfleyerek kutsama gibi. Ölülein ardından ağıtlar yakıp dualar ederek, günahlarının bağışlanmasını istemek gibi.. Kendi günahlarının bağışlanmasını ağlayarak istemek gibi..
Bütün bu acı gerçeklere rağmen İslam'da günan çıkarma yok demek, hipokritiklik etmekten farklı değilse, nedir?
Hristiyanlıkta günah çıkarmanın kurumlaşmış olmasına rağmen İslam’da kurumlaşmamıştır. Peki İslam’da günah çıkarmak neden kurumlaşmamıştır?
Muhtemelen Allah adına konuşmak şirk olduğu için İslam’da günah çıkarma kurumlaşmamıştır. Buna rağmen günah çıkarma İslam'da gayri resmi olarak vardır.. Ve belki de en başından beri vardır.
Martin Luther Hristiyanlıkta günah çıkarmanın Hristiyanlığın bir ritüeli olmadığını söyleyen ilk sözde reformcudur. Kendisi aslında reformcu falan değildir. Çünkü reformcu olan, kitleler tarafından pratik edilen dinin en azından bazı ilkelerini kabul eder. Martin Luther Katolikliğin hiç bir ilkesini kabul etmemiş, onu yok ederek yeni bir başlangıç yapmak istemiştir. Ama bunda başaılı olduğu söylenemez. Martin Luther ile başlayan Protestanlıkta günah çıkarma yoktur. Martin Luther için en azından bunu başardığı söylenebilir.
İslam'da günah kavramı var mıdır, yok mudur? Önce bu soruyu sorarak konuya yaklaşmak gerekiyor. Eğer varsa ki vardır, günahların bağışlanmasını istemek var mıdır, yoksa yok mudur? Kur’an’a göre o da vardır..
Öyle ise İslam'da da günah çıkartma vardır. Belki kurumlaşmamıştır. Belki gizlidir. Örtülüdür..Ama kesin olarak vardır ve hoca ve imamlara bolca para kazandıran bir kurumdur.
Comments