EVRİMİN FİZİĞİ...
Evrende madde ve enerji sürekli bir değişim ve devinim içindedir. Bu bağlamda onlardan oluşan canlılar bir istisna oluşturmazlar. Canlıların yaşam döngüsü sırasında çesitli nedenlerden dolayı sürekli bir değişime maruz kalan genetik yapı, canlının doğal seçilim yasasına uyarak çevreye yeni türler şeklinde yansımasına neden olur. Bu basit ama inatçı ve kaçınılmaz süreç evrimdir. Doğal olduğu zaman öngörülemeyen, engellenemeyen ve durdurulamayan bir süreç olan evrim, maddenin davranışlarının zamanla değişimi paradigması olduğundan, aynı zamanda fiziksel bir olgudur da.
Evrim değişimin kalıcı, değişikliklerin ise geçici olduğu bir süreç olup, canlı maddenin kaotik davranış şekillerinden biridir.
Değişim evrimin olmazsa olmaz niteliğidir. Aslında evrim değişim demektir. Bu nedenden dolayı değişim bir kavram olarak kalıcıdır. Değişim, evrilen bütün canlıların paylaştığı ortak bir özelliktir.
Bu değişim sonunda ortaya çıkan değişiklikler ise, koşullara göre çok sayıda olabilecekleri, ara vermeden devam edecekleri ve sınırlanamayacakları için, geçicidirler. Canlı türler sürekli olarak değişikliklere uğramak zorundadırlar. Değişerek ortaya çıkan her yeni tür orada durmayarak evrilmeye devam edecek ve yeni türlerin ortaya çıkmasına neden olacaktır.
Evrim neden maddenin kaotik davranış şekillerinden biridir?
Çünkü başlangıç koşullarında ortaya çıkacak en ufak bir sapma sonucu dramatik olarak değiştirecektir. Mutasyonlar rastgele oldukları ve onların hangilerinin seçileceği belli olmadığı için, evrim kaotik bir süreç olmak zorundadır.
Evrimi bir canlı türünde zamanla bazı değişikliklerin vuku bulması ve ondan yeni türlerin ortaya çıkması süreci olarak da tanımlayabiliriz.
Başka bir deyişle evrim, bir canlı türünün dünyada varlığını sürdürürken zamanla genetik değişikliklere maruz kalması ve kendisinden başka tür canlıların çıkmasıdır. Bu değişikliklerin olması ve yeni türlerin ortaya çıkması milyonlarca yıl süren bir süreçtir. Yaşam dünyada yaklaşık 4 milyar yıl önce başlamıştır. Bu uzun zaman içinde çok sayıda canlı türü ortaya çıkmış ve yok olmuştur. Onların daha önce yaşamış ve tükenmiş olduklarını fosilleşen iskeletlerinden biliyoruz.
Aslında ilk canlıların ortaya çıkması da, kimyasal evrimi izleyen evrimsel bir süreçtir ve bu süreç biyolojinin değil, fizik ve kimyanın ilgi alanına girer. Canlılık cansız maddenin davranış şekillerinden biridir.
Evrim tekamül müdür?
Canlılarda evrim çok spesifik bir genetik değişikliktir. Genlerdeki değişiklikler için tekamül terimi tam anlamı ile doğru değildir. Çünkü ortaya çıkan yeni canlıdaki genetik değişiklik onun daha tekamül etmiş ve ileri bir canlı olması için yeterli olmayabilir. Hatta yeni canlı bazı genlerini kaybettiği için gerilemiş bile olabilir. Evrimsel sürece maruz kalan bazı canlıların birçok genini kaybedip, parazit olduğu bilindiğine göre, evrimi her zaman bir tekamül olarak nitelendirmek doğru olmaz. Tabii evrimin tekamüle benzediği durumlar da vardır. Evrimsel süreç sırasında genetik değişiklikler kalma ve birikme eğilimi gösterirler. Yine de onlar için tekamül terimi uygun değildir.
Doğada tekamül yoktur. Tekamül insansal bir kavramdır. Evrim tekamül değildir.
Dört milyar yıl önce ortaya çıkan ilk canlı hücrenin yalnız genlerinin yeni nesillerde devam ettiğini düşünmek yanlıştır. Yeni nesillerde devam eden ve bu arada evrimi gerçekleştiren yalnız genler değillerdir. Hücrenin tümüdür. Hücrenin bütün öğeleri genlerle şifrelenmezler. Hücre zarı ve bazı organeller, mevcut olanların kopya edilmesi ile çoğalırlar. Eğer böyle bir mekanizma ile hücrenin tümü intikal etmeseydi, yalnız genetik malzeme ile yeni bir hücre oluşturmak mümkün olamazdı.
Yeni nesillerde devam eden hücredeki genetik malzeme, hücrenin tümünün canlılığını devam ettirmesi, gelişmesi, ortama uyması için gerekli genetik bilgiye sahiptir. Ama genetik bilgi hücrenin diğer öğeleri ve tamamı olmadan, yalnız çevrede mevcut organik moleküllerden yararlanarak bunu başaramaz. Yeni nesillerde devam eden 4 milyar yıl önce ortaya çıkan, doğal olarak aradan geçen zaman içinde evrilen ve büyük değişikliklere maruz kalan, herşeyi ile ilk hücredir.
Canlı, ya da cansız madde bakış açısından evrim, değişimdir. Bilimsel bir önyargıya göre evrim ilk canlı ortaya çıktıktan sonra başlayan, onun zamanla maruz kaldığı değişikliklerdir. Canlılarda çok daha renkli bir tablo oluştursa da, evrimi yalnız canlıları ilgilendiren bir süreç olarak nitelendirmek onun gerçek doğası ile bağdaşmaz.Canlı da olsa, cansız da olsa değişen maddedir. Dolayısıyla biz bu iddialı görüşü evrimin tanımında yetersiz buluyoruz. Bu kitabın ana temasına göre evrim kimyasal evrimle başlamıştır. Hatta ben daha da ileri gidip evrimin Big Bang'le başladığını bile önerebilirim. Unutulmasın ki bu kitapta bizi maddenin her türlü değişimi ve devinimi ilgilendiriyor. Bu bağlamda evrim maddenin sürekli olarak değişimi ve devinimi fenomenidir. Maddenin canlı olması bu değişime müthiş bir renk katacaktır. Her ne kadar maddenin canlılarda gözlemlenen bu zengin davranış şekillerini küçümseyerek ihmal etmek mümkün değilse de, temelde bütün değişiklik bu kadardır. Değişime maruz kalan maddenin kendisidir. Onun canlı veya cansız olması bir ayrıntıdır. Canlıların evrimi konusunda çok şeyler söylemek mümkündür belki ama, onlar bu kitabın ilgi alanının dışında kalacak olan ayrıntılardır. Bizi asıl ilgilendiren maddenin cansızdan canlıya doğru olan değişimi ve evrimidir. Bu kitabın ilgi alanına girenler genişçe bir yelpaze oluşturan bu değişimde cansız madde ile başlayan evrimsel sürecin canlılık olarak devam etmesi olgusudur. Evrimi canlı ve cansızları oluşturan maddenin yeniden ve az çok farklı bir şekilde düzenlenmesi fenomeni olarak da tanımlayabiliriz.