PREMATÜRELERİN GEÇİCİ HİPOTİROKSİNEMİSİ (PGH):
İlk defa 1981 yılında tanımlanan bu tartışmalı bozukluğu(1) konjenital hipotiroidizmle karıştırmamalıdır. Konjenital hipotiroidizm tümüyle ayrı bir hastalık olup, normal-prematüre ayrımı yapmaz. PGH ise, çoğu kere geçici bir fenomendir ve yalnız prematürelerde görülür.
Erken doğanların bir kısmında hipotalamus-hipofiz-tiroid aksisi henüz tam olarak gelişmemiştir. Bu nedenle doğumdan sonra tiroidin tam olarak fonksiyon yapamadığı ve anne tiroksininden yoksunlaşan bebekte, geçici bir hipotiroksinemi gelişebilir. Bu durumu açıklamak için geçici hipotiroidizm terimini kullanmak belki de daha doğrudur. PGH, önceleri, ötiroid hastalık sendromu ve subklinik hipotiroidizm gibi, ancak laboratuvarda var olan bir hastalık olarak görülmüştür. Hipotiroksineminin geçici olması hastalığın gerçek doğasını son yıllara kadar başarılı bir şekilde gizlemiştir. Reuss ve arkadaşlarının bildirisi ile durum değişmiş ve PGH'nın sanıldığı kadar bening bir bozukluk olmadığı ortaya çıkmıştır(2). Bu yazarlara göre PGH, ikinci yaşta, serebral palsi ve mental gelişme bozuklukları ile anlamlı bir beraberlik göstermektedir.
PGH ile serebral palsi arasındaki bu entrikalı ilişkiye rağmen, serebral palsi'nin neden mi, yoksa sonuç mu olduğu henüz kesin olarak anlaşılamamıştır. PGH'li bebekleri tiroksin ile tedavi edip, iki yaş ve üzerindekilerde serebral palsi'nin ve mental bozuklukların azalıp azalmadığını gözlemeden, bu sorunun yanıtını vermeye olanak yoktur.
KAYNAKLAR-PREMATÜRELERİN GEÇİCİ HİPOTİROKSİNEMİSİ (PGH):
1) Uhrmann, S, Marks, K. H. et al.: Frequency of transient hypothyroxinemia in low birth weight infants: Potential pitfall for neonatal screening programs. Arch. Dis. Child. 56: 214, 1981.
2) Reuss, M. L., Paneth, J. A. et al.: The relation of transient hypothyroxinemia in preterm infants to neurologic development at two years of age. NEJM, 334: 821, 1996.