Bazı canlılarda (C. elegans, meyva sinekleri ve bazı omurgasızlarda) bazı genlerin yaşlanmadan sorumlu oldukları ileri sürülmüştür. Ama o genlerin manüplasyonu canlıların daha yavaş yaşlanması ile sonlanmamıştır. Bu genler daha çok canlıların uzun yaşamasını sağlamaktadırlar. Yani bu canlılar aynı hızla ve aynı şekilde yaşlanmakta ama, daha uzun yaşamaktadırlar. Başka bir ifade ile diyebiliriz ki yaşlanmanın genetik bazı yoktur. Uzun yaşamanın ise vardır. Kaldı ki yaşlanmak için bazı genlerin yardımına gerek yoktur. Yaşlanmak kendiliğinden olan rastgele ve kaçınılmaz bir süreçtir.
Bazı genlerin yaşlanmaktan neden sorumlu olmadıklarını bir örnekle açıklamak istiyoruz.
Kompleks bir araç veya bir otomobil yapmak istediğimizi düşünelim. Önce onun bir planını çizeriz, değil mi? Onu bir plana göre inşa etmeyi düşünürüz. Yaşlanmasının planını yapmayız. Bu absürd bir düşüncedir çünkü. Gereksizdir. Bizim için önemli olan otomobili planına uygun olarak yapmaktır. Onun çürümesini planlamak planda yoktur. Olmamalıdır.
Aynı şekilde, bir canlının genleri onun ortaya çıkması, yaşaması ve kendini tamir etmesi ile ilgilenmelidir. Genler canlının planıdır. Canlının yaşlanmasını sağlayan ayrı bir grup gene gereksinim yoktur. Çünkü bu genlerin doğal seçilimle seçilmeleri için bir neden yoktur. Yani yaşlanmanın temel nedeninin genetik olması ve genlerdeki bilgilere göre yaşlanmak düşüncesi hem temelsizdir, hem de açıkça mantıksızdır.
Yaşlanmanın nedeni genetik olamaz. Yaşlılık bir hastalık da değildir. Olsaydı onun da delilleri ile karşılaşırdık. Olmadığından eminiz. Yaşayan milyonlarca yaşlı canlıda yaşlılıktan sorumlu genlerle karşılaşılmamıştır. Genler yaşlanmadan değil, uzun yaşamadan sorumludurlar. Ve uzun yaşayan her canlı bu arada mutlaka yaşlanacaktır. Az yaşlanacaktır, çok yaşlanacaktır, orası ayrı bir sorun. Önemli olan her canlının mutlaka yaşlanmak zorunda olması keyfiyetidir.
Bazı ailelerde bireylerin erken veya geç yaşlanmaya olan eğilimlerinin nedeni, çeşitli sistemlerde makromoleküllerin duyarlıklarıdır. Yaşlanma rastgele olup nedeni direkt genetik değildir ama, bazı organ ve dokuları oluşturan moleküllerin duyarlığı ve onların etkili bir şekilde tamir edilememe süreci, genetik olarak kazanılabilir ve aileyi oluşturan bireylerin çoğunda aynı doku ve organların benzer şekilde yaşlanmasından sorumlu olabilir. Aynı fabrikada aynı yıl yapılan aynı model otomobillerin benzer şekilde yıpranmaları ve bozulmaları gibi... Bu durum toplumda yer alan bireylerin neden farklı şekilde yaşlandıklarını açıklar.