Genetik bozukluklar yaşlanmanın nedeni olabilirler mi?
Bu önemli bir sorudur. Çünkü günümüze kadar ulaşan yaygın bir inanca göre yaşlılığın nedeni genetiktir. Model sistemler üzerinde yapılan araştırmalarda bazı genlerin canlıların yaşlanmasından sorumlu oldukları ileri sürülmüştür. (Kenyon, C.: The plasticity of aging. insights from long lived mutants. Cell 120: 449, 2005).
Bu iddia gerçek yaşamda ne kadar doğrudur? Birkaç genin yaşlanmada karşılaşılan bütün değişikliklerden sorumlu olması mümkün olabilir mi?
Olmamalıdır. Çünkü yaşlanma son derece yaygın bir olgudur. Mevcut bütün doku ve organlar yaşlanırlar.
Genetik bozuklukların yaşlanmaya neden oldukları iddiasının başında bazı genetik hastalıkların yaşlanmayı taklit etmeleri vardır. Werner sendromunda hasta erken yaşlanıyor izlenimi uyandıran değişiklikler gösterir. Bu hastalarda DNA bozukluğu vardır. Progeria denen hastalıkda da hastalar yaşlılıkta karşılaşılan değişiklikleri gösterirler ve çoğu kere 10'lu yaşlarda kalp krizinden ölürler. Ama progeria konnektif doku bozukluğuna bağlı bir hastalıktır.
Normal olarak yaşlanan canlılarda genetik bozukluklarla karşılaşılmaz. DNA zedelenmeleri ve anomalileri yaşlılarda yaşlılık nedeni değillerdir. Onlar ancak hastalık nedeni olabilirler.
Bu durumda kesinlikle iddia edebiliriz ki, yaşlanmak bir hastalık değildir. Yaşlılarda bazı hastalıklarla sık karşılaşılması yaşlılığın bir hastalık olarak nitelendirilmesi için yeterli bir neden değildir. Çünkü o hastalıklar her yaşlananda görülmezler ve zaten yalnız yaşlılığa özgü de değillerdir.